Noutati

Oradea, 5 septembrie  2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Promovând implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor pentru dezvoltarea comunităților locale, un grup de tineri norvegieni au ales să învețe despre cultura romă și realitățile socio-economice ale comunităților rome în cadrul unui program inițiat de Fundația Ruhama, prin schimb de experiență cu tineri voluntari romi din județul Bihor.

Tineri norvegieni activi în Consiliul Local al Tinerilor din Orașul Bergen, obișnuiți cu mecanismul democratic de consultare a opiniilor lor în luarea deciziilor ce vizează dezvoltarea locală, s-au alăturat tinerilor romi din 5 comunități rurale ale județului Bihor (Avram Iancu, Diosig, Drăgești, Husasău de Tinca și Ineu), în acțiuni locale comunitare aflate în derulare în perioada 31 august – 5 septembrie 2014, promovând voluntariatul civic și implicarea tinerilor în dezvoltarea comunitară și în deciziile ce se iau pentru comunitate.

Programul de dezvoltare personală a tinerilor în contextul realităților sociale, economice și culturale ale romilor, este orientat spre a stimula cetățenia activă a tinerilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile în care trăiesc.

Ce pot face tinerii ca opiniile și propunerile lor să fie luate în considerare de către cei care decid în comunitate?; cum se pot tinerii organiza și stabili prioritizarea ideilor de dezvoltare a comunității și cum să le propună în consens decidenților locali?; ce mijloace de comunicare folosesc în a expune prioritățile de dezvoltare pentru comunitățile proprii?; - acestea sunt câteva dintre temele dezbătute de tineri, alături de participarea la întâlniri cu decidenții locali (consilieri locali și Primari), de implicarea în acțiuni locale concrete, precum: programe de mică infrastructură locală (dotare cu echipamente a spațiilor de petrecere a timpului liber, a unei stații de autobuz, etc..); programe educative și de sănătate prin sport; programe ce urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităților, etc.

În sala ”General Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea, tinerii au organizat un eveniment public la care au luat parte reprezentanți ai Primăriei Orașului Bergen din Norvegia, 15 membri ai Consiliului Local al Tinerilor din Bergen, tineri romi și neromi din județul Bihor, reprezentanți ai administrațiilor publice locale din mediul rural al județului Bihor, ai administrațiilor publice de la nivelul orașului Oradea prin vice-primarul Ovidiu Mureșan, cetățeni din Municipiul Oradea și nu în ultimul rând ai Ambasadei  Regatului Norvegiei la București, prin doamna Hilde Berit Eide - Consilier granturi SEE - Spațiul Economic European și Norvegia și doamna Diana Săcăreaasistent.

Primari și consilieri locali sunt invitați să expună din practica locală modalități de implicare a tinerilor în procesul decizional, cât și acțiuni comunitare ce vizează implicarea cetățenilor.

„Noi, Consiliul Local al Tinerilor Bergen ne preocupăm cu pasiune de orașul nostru și de comunitatea locală. După vizita pe care am făcut-o în câteva dintre comunitățile din județul Bihor și întâlnirile cu tinerii voluntari, am realizat că voluntariatul civic comunitar este de impact.

România este puțin cunoscută de către norvegieni, la fel cum și Norvegia probabil este necunoscută pentru cei mai mulți dintre cetățenii români. Venind aici nu am știut exact la ce să ne așteptăm. Ceea ce am găsit sunt uși deschise, persoane ospitaliere, oameni care ascultă ceea ce vrem să transmitem și care sunt dornici să facă schimbări în comunitățile și localitățile lor. Primarii din localitățile vizitate și-au deschis porțile Primăriilor, ne-au arătat o preocupare reală pentru a implica tinerii in procesul local de luare a deciziilor. Parteneriatul dintre Primării, tineri și Fundația Ruhama a rezultat în spații de joacă pentru copii, terenuri de fotbal și, cel mai important, în echipe locale de voluntari tineri preocupați de comunitatea lor.

În luna martie 2015, un grup de tineri voluntari romi din România va participa la schimbul de experiență în Bergen și sperăm că vor simți o primire la fel de călduroasă în răcoroasa Norvegie.”

Totodată, tinerii invită participanții la vernisarea expoziției de fotografii realizată și organizată de tinerii romi din România împreună cu tinerii norvegieni, care au surprins pe parcursul a 4 zile de seminarii și vizite de teren imagini ale comunităților de romi din județul Bihor, conectându-le totodată cu propriile percepții, valori și recomandări pe care le adresează decidenților locali, comunității locale și opiniei publice.

România, alături de alte 15 state, majoritatea din Centrul şi Estul Europei, beneficiază de Granturile Spațiul Economic European și Norvegia, prin care ţările donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) contribuie la reducerea disparităţilor economice şi consolidarea relaţiilor bilaterale.

În cadrul evenimentelor publice de promovare a relațiilor bilaterale organizate în România, Primăria orașului Bergen prin reprezentații săi, au decis să stabilească relații bilaterale de parteneriat cu Fundația Ruhama din Oradea și împreună să crească implicarea voluntară a tinerilor romi în procesul de luare a deciziilor în Consiliile Locale pentru dezvoltarea comunităților locale. Proiectul ”Tineri din România și Norvegia – Promotori ai voluntariatului civic comunitar” este derulat de Fundația Ruhama din Oradea în parteneriat cu Primăria orașului Bergen din Norvegia și este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu o finanțare nerambursabilă în sumă de 74 970 euro pentru o perioadă de 12 luni (mai 2014 – mai 2015).

--------------------

Sfârșit

Vă stăm la dispoziţie pentru  informaţii suplimentare la numărul de telefon 0757 864 042  sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., persoana de contact dna Andreea Firăstrăeru, Manager proiect.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesați www.eeagrants.org