Programe educationale

Programul de informare, consiliere si orientare in cariera

Orientare in cariera
Programul de informare si consiliere
este adresat parintilor / tutorilor elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii cu precadere proveniti din comunitatile rome. Programul urmareste cunoasterea drepturilor de care beneficiaza si a obligatiilor, precum si identificarea alternativelor de solutionare a problemelor semnalate prin prezentarea serviciilor ce stau la dispozitie, a institutiilor abilitate care se pot adresa in vederea accesarii  acestora, cum se acceseaza o facilitate, care sunt pasi de urmat. 

Programul de Orientare în Carieră reprezintă o activitate cu elevii din clasle V-VIII cu scopul de a forma abilităţi de orientare în cariere şi atitudini faţă de cariera profesională, de a elimina bariere etnice, de a dezvolta o mai bună coeziune a grupului format din elevi romi din medii defavorizate, a copiilor romi care prezintă diferite dificultăți, de a depăși timiditatea în societate prin inocularea unui comportament  corespunzător.

Citește mai departe:Programul de informare, consiliere si orientare in cariera

Scoala Parintilor

Scoala parintilorProgramul Scoala Parintilor este un program adresat parintilor copiilor cu risc de abandon scolar si frecventa scolara scazuta, situatii carora li se asociaza: lipsa locurilor de munca, nivel scazut al veniturilor parintilor, nivel de educatie scazut al parintilor, locuinte insalubre fara facilitati de baza (apa, curent) si alte probleme generate de faptul ca au trait în saracie pe perioada lunga. Scolile locale vor gazdui programul de Scoala Parintilor. Scoala Parintilor este importanta deoarece are un impact pozitiv, se creaza legaturi de tip parteneriat între parinti si scoala. Metodologia întalnirilor cu parintii este diferita de cea abordata în scoala (clasicele sedinte cu parintii), parintii fiind implicati direct în calitate de parteneri pentru identificarea unor solutii pentru educatie incluziva.

Citește mai departe:Scoala Parintilor

Scoala dupa Scoala

Scoala dupa ScoalaProgramul Scoala dupa scoala este un program de sprijin si asistenta acordata copiilor proveniti din medii excluse social, inscrisi in clasa I si clasa a II-a. Scopul acestui program este de a imbunatatii performantele scolare ale elevilor din familii defavorizate (familii cu parinti cu nivel de educatie scazut, parinti analfabeti, familii in care abandonul scolar este intalnit la fratii mai mari, familii care obisnuiesc sa retraga copiii de la scoala si care nu pot asigura supravegherea necesara pregatirii acestora pentru a doua zi).

Citește mai departe:Scoala dupa Scoala

Gradinite de vara

Gradinite de varaProgramul “Gradinita de vara” urmareste cresterea accesului la educatie in general si, în special, înscrierea la scoala. Programul se adreseaza cu precadere copiilor care nu au frecventat gradinita publica si urmeaza sa se înscrie în clasa I.

Programul Gradinita Estivala trebuie înteles ca o solutie de urgenta pe termen scurt pentru eliminarea decalajelor dintre copiii romi si neromi care se înscriu în clasa I, în ceea ce priveste pregatirea prescolara si cunostintele/abilitatile (cu precadere sociale) achizitionate pana la accederea in scoala. Gradinitele estivale reprezinta o cale eficienta de atragere a copiilor de varsta prescolara din comunitati defavorizate catre educatia prescolara sistematica. Programul se deruleaza pe parcursul a 23 de zile lucratoare în luna august.

Citește mai departe:Gradinite de vara