Educatie

Fundatia Ruhama a initiat procese structurate de dezvoltare comunitara incepand cu anul 2002, in comunitati foarte sarace, cu precadere comunitati de romi din judetul Bihor. Daca la acea vreme abordarea organizatiei viza indeosebi actiuni in domeniul sanatatii, participarii publice, locuirii si infrastructurii, treptat s-a cristalizat un mod de abordare integrata a comunitatii, care adresa si alte domenii interrelationate in cercul saraciei: educatia si ocuparea. Azi, strategia de abordare a comunitatilor defavorizate elaborata de organizatie este una foarte clara si sistematizata, punand Educatia in centrul tuturor proceselor de dezvoltare comunitara. Anii de munca in comunitati au demonstrat primatul educatiei asupra tuturor celorlalte domenii ale vietii, astfel ca, incepand cu anul 2006, Educatia a devenit pilonul central al programelor noastre de dezvoltare locala, concentrandu-ne resursele pentru a creste nivelul de participare scolara a copiilor proveniti din comunitatile defavorizate si pentru a reduce dramatica rata a abandonului scolar in randul copiilor romi.

Fundatia Ruhama si-a propus sa testeze modele educationale alternative pentru copiii romi, strans corelate cu procesele de dezvoltare comunitara initiate in zeci de comunitati la nivelul judetului. Organizatia noastra este singura din tara care a reusit sa mobilizeze actorii locali si sa organizeze 23 de gradinite estivale pentru copii romi si neromi care nu au frecventat gradinita publica, imbunatatind metodologia gradinitelor estivale in vara anului 2006. Peste 500 de copii au absolvit gradinitele de vara din august 2007, iar cei care au fost inscrisi in clasa I in septembrie 2007 au reusit astfel sa se integreze alaturi de colegii care au beneficiat de pregatire prescolara de minimum un an in gradinitele publice. Succesul repurtat a validat metodologia elaborata de fundatie, determinand Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului sa recomande in anul 2008 aceasta metodologie la nivel national, tuturor actorilor educationali care isi propun sa organizeze gradinite de vara pentru copii romi.

Pe langa educatia prescolara, fundatia a dezvoltat programe care vizeaza copiii romi din ciclul primar si secundar, elevii romi de liceu si studentii, parintii copiilor romi si cadrele didactice care predau la clase cu copii romi. Toate programele educationale adresate acestor grupuri tinta sunt integrate intr-o abordare unitara, care generaza rezultate sustenabile pe termen lung si care urmareste sa asiste contingentele de copii romi de-a lungul carierei scolare, pana la integrarea pe piata muncii, cu un nivel de competente si abilitati mult imbunatatit fata de cel  al parintilor acestora.