parteneriat international

Prin parteneriatul international demarat în anul 2016, reușim să facem vocea tinerilor auzită! Fundația Ruhama a fost invitată în consorțiul european finanțat de programul Erasmus+. Proiectul ”Viața noastră. Povestea Noastră. Tinerii și Sărăcia” a fost inițiat de Rețeaua europenă - YES FORUM formată din 34 de organizații neguvernamentale implicate în munca pentru tinerii cu oportunități reduse din Europa.

De ce este nevoie de proiect

Cercetările arată că tinerii care trăiesc sub pragul de sărăciei se confruntă cu multiple bariere pentru acces la educație, locuri de muncă, locuințe, etc. A fi sărac este o experiență foarte stigmatizantă, care afectează stima de sine, încrederea și securitatea personală. Astfel, veniturile mici sunt un predictor puternic al performanței scăzute în educație, aspirații mai mici pentru viitor și în cele din urmă, excludere socială.

Analiza anuală a creșterii pe 2013 arată că sărăcia și excluziunea socială sunt obstacole majore în realizarea obiectivului Europa 2020 pentru o creștere favorabilă a incluziunii. Există o lipsă de cunoștințe extinsă asupra modului în care tinerii se confruntă cu sărăcia în diferite state membre și sunt multe de descoperit despre cum se întrepătrunde natura dinamică a sărăciei și a tineretului. Este nevoie urgentă de înțelegere mai profundă asupra acestui fenomen pentru realizarea obiectivului Europa 2020.

 

Proiectul ”Viața noastră. Povestea Noastră. Tinerii și Sărăcia” crează un context favorabil ca vocea tinerilor să fie auzită la nivel European prin:

A prelua recomandările tinerilor spre specialiștii care lucrează pentru tineri, spre decidenți și instituții implicate în eradicarea sărăciei

Opiniile tinerilor vor fi plasate în centrul acestui proiect pentru a explora atitudinea lor  față de sărăcie și a afla ce înseamnă pentru ei să trăiască în familii care se luptă să facă față de la o zi la alta. Prin ascultarea acestor voci ale tinerilor care se confruntă cu sărăcia, vrem să se elimine decalajul dintre politică și practică.

În urma discuțiilor purtate de tineri pe diferite percepții ale sărăciei, vor fi formulate recomandări împotriva sărăciei. La evenimente regionale și naționale, tinerii se vor întâlni cu organizațiile de tineret, furnizorii de servicii și  autorități locale pentru a discuta sugestiile lor.

 

A pune împreună tineri din diferite țări pentru a găsi soluții care combat sărăcia și efectele ei    

Implicăm deja un grup de 10 - 15 tineri din Bihor care au experimentat sărăcia și sau care doresc să se angajeze în demersuri necesare pentru a se face vocea tinerilor auzită în probleme legate de sărăcie.

Proiectul este gestionat și implementat în Bihor de Fundația Ruhama, în parteneriat cu YES Forum-Germania; The Church of England Children ́s Society – Marea Britanie; Zefiro - Italia; Musikcafe After Eight – Finlanda; Internationaler Bund – Germania; Dynamo International - Belgia.

Pentru mai multe informații dar și pentru a fi la curent cu activitățile din proiectul ”Viața noastră. Povestea Noastră. Tinerii și Sărăcia”, vă invităm să accesați site-ul proiectului.

http://ourlifeourvoice.eu/project/